Zlatno oko
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Forum o psima
 
Početna stranicaPočetna stranica  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

 

 Belgijski ovčar - Terveren

Go down 
Autor/icaPoruka
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Belgijski ovčar - Terveren Empty
PostajNaslov: Belgijski ovčar - Terveren   Belgijski ovčar - Terveren I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 3:03 pm

Predak belgijskoga ovčara je canis familiaris matris optimae, predak svih ovčarskih pasa, što su ga odkrili po fosilnim ostacima u brončanomi dobu, Po tome je dobio naziv Brončani pas.
Izuzetno dobri radni psi - ovčari iz Belgije. Postoje još od srednjeg vijeka. Jednostavno je bilo važno da pas bude dobar ovčar, nije bilo važno kakvog je vanjskog izgleda bio, tj. da li je imao dugu ili kratku dlaku, da li je bio smeđi ili crni. prevladale su radne osobine, ali su se tijekom vremena počele izdvajati karakteristike današnjih pasmina. 1891.godine profesor sa belgijske Škole veterinarskih znanosti postavio je standarde različitih tipova Belgijskog ovčara.
Na tlu Belgije, krajem 1800-tih godina, bio je prisutan veliki broj ovčarskih pasa čiji je tip jako varirao što se naročito primjećivalo po pitanju dužine i boje dlake. U nastojanju da se tipovi pasa što više ujednače, formirala se grupa odgajivača sa velikim entuzijazmom koja će kasnije izabrati Prof. A. Reul sa Veterinarske škole iz Kureghema za stručnog vođu uzgoja ove rase. Njegovo ime se sa pravom uzima kao ime pravog pionira i osnivača belgijskog ovčara.
Rasa je zvančno rođena između 1891. i 1897. godine.
Klub za belgijske ovčare je osnovan 29. septembra 1897. u Bruxelu a već 15. studenogiste godine, u Kureghemu, Prof. A. Reul uspijeva da organizira okupljanje od 117 pasa koji će kasnije poslužiti u izboru najboljih primjeraka i produžetku uspješne selekcije ove rase. U godinama koje su sledile, program uzgoja belgijskih ovčara je bio veoma intenzivan i uključivao je brojna ukrštanja od kojih su neka bila u veoma bliskom srodstvu.
Prvi detaljan standard je objavljen 3. travnja1892. godine od strane briselskog kluba koji opisuje jednu rasu i tri varijeteta dlake.
Prvi belgijski ovčari su registrirani 1901. godine u uzgojnu knjigu Kraljevskog st. Hubert udruženja (L.O.S.H.).
U godinama koje su slijedile, primarni zadak odgajivača ove rase pasa je bio ujednačavanje tipa i mana. Tek 1910. godine moglo se reći da je tip i temperament belgijskih ovčara uspostavljen
Kroz povijest, od samog početka stvaranja ove rase, vodile su se žučne rasprave po pitanju različitih varijeteta. Sa druge strane, nikad nije bilo rasprave i razilaženja u mišljenjima vezanih za morfologiju, temperament i prikladnost za rad.

Belgijski dugodlaki crni ovčar (Groenendael )
U mjestu Groenendael kod Bruxellesa osamdesetih je godina prošlog stoljeća gostioničar Rose svoju crnu, dugodlaku ovčarku pustio pastirskom psu, kojem je ime bilo Picard. Da li je psu bilo samo ime Picard ili je došao iz Picardije u Francuskoj gdje uzgajaju pastirske pse nije poznato. Tim križanjem su bili postavljeni temelji novoj pasmini. Groenendael Jules je izmedu 1908. i 1912. godine položio sve ispite za službene pse i ispit za policijskog psa. Uskoro je počelo rasti zanimanje za njih i izvan Belgije.

Belgijski kratkodlaki ovčar (Malinois)
Belgijski ovčar - malinois svojim porjeklom je okolice grada Malinesa u Belgiji, pa je tako dobio i svoje im

Belgijski oštrodlaki ovčar (Laekenois)
Pasmina je dobila ime po kraljevskom gradu Laeken, u čijem obližnjem selu ju je duge godine uzgajao neki ovčar, a kasnije i njegov sin. Vrlo vjerojatno je u srodstvu s nizozemskim oštrodlakim ovčarom.

OPĆI IZGLED
Skladno proporcionalan, inteligentan, otporan, kvadratičan pas, naviknut na život pod vedrim nebom, građen da može odolijevati nepogodama godišnjih doba i atmosferskim promjenama tako čestim u klimi Belgije. Skladnošću svojih oblika i ponosnim držanjem glave, pas belgijski ovčar treba ostavljati utisak one elegantne čvrstine koja je postala osobina selekcioniranih predstavnika radne pasmine. Urođena sklonost za čuvara stada kod njega se udružuje s dragocjenim kvalitetama najboljeg psa čuvara imanja; u slučaju potrebe, on je bez ikakvog oklijevanja nepopustljiv i gorljiv branitelj svog gospodara. On je budan i oprezan; njegov živ i ispitivački pogled odaje inteligenciju.
Belgijski ovčar - Terveren L_415027
KARAKTER
Belgijski ovčari su temperamentni, veoma hrabri i nepokolebljivi psi. Odlikuje ih velika radoznalost i upornost,pa žele učestvovati u svemu sto se oko njih zbiva. Prema strancima su nepovjerljivi, a ponekad i oštri.
Privrženi su svim članovima porodice u kojoj žive, ali se posebno vezuju za jednog člana. Često ga netremice gledaju i sa nestrpljenjem očekuju njegov znak, pa sa velikim veseljem, neviđenom brzinom i nevjerojatnom točnošću učine sve sto se od njih zahtjeva.
Lako i brzo uče, a ponekad se čini da već sve znaju, pa bez posebnog školovanja izvršavaju i teže zadatke. Prave radne sposobnosti ovih pasa dolaze do izražaja tek kada se nađu u rukama znalca. Onda su sposobni učiniti i nemoguće.
Zbog ovih osobina belgijski ovčari su postali jedni od najzastupljenijih na sportskim i radnim takmičenjima gdje su ujedno i postizali najbolje plasmane u odnosu na druge radne rase pasa (pr.:1994. g. na nacionalnom njemačkom prvenstvu u radu bilo je prijavljeno 78 pasa, medju njima 25 belgijanaca,koji su od prvih 10 mesta zauzeli 8 .).Samim tim ovi psi se sve vise potvrđuju u svijetu i njihov rejting neprestano raste.
Belgijski ovčari su radni psi i oduvijek su to bili. Ukoliko mu ne dajemo obaveze, zbog svoje sposobnosti i pameti oni samo sebi pronalaze obaveze. Karakteristično je za rasu da sazrijevaju tek sa dvije godine i zato prema njima treba biti strpljiv, pažljiv i nježan. Traži čvrstu ruku ali punu ljubavi...

GLAVA
GLAVA: glava je oblikovana , duga, ali ne pretjerano, suha. Lubanja i gubica otprilike su jednake duljine, s time što gubica smije biti neznatno dulja, što pridaje cjelokupnom izgledu utisak dotjeranosti.
Njuška:crna;dobro oTvorene nozdrve.
Gubica:srednje duljine;postepeno se sužava prema nosu.Nosni hrbat je ravan;gledano iz profila,on je paralelan sa zamišljenom linijom koja se nastavlja na lubanju.Usta dobro rascijepljena.
Usne:tanke,napete,jako pigmentirane,ne ostavljaju vidljivim crvenilo sluznice.
Obrazi:suhi,mišićavi ali plosnati.
Zubalo:zubi snažni i bijeli,pravilni,čvrsto usađeni dobro usađene vilice.Škarasto zubalo:to znači da sjekutići gornje vilice trebaju neznatno prelaziti sjekutiće donje vilice,stime da se ne izgubi kontakt među njima.Superpozicija sjekutića tolerira se;takvo zubalo,zvano kliještastim,poželjno je kod vodiča ovaca i stoke.
Čeoni usjek (stop):umjeren,ali izražen.
Obrvni lukovi: nisu istureni, gubica je lijepo oblikovana ispod očiju.
Lubanja: srednje širine, u razmjeru s duljinom glave, čela prije plosnatog nego zaokruženog, slabo istaknute središnje linije; gledano iz profila, lubanja je paralelna sa zamišljenom koja se nastavlja na gubicu.
Uši: pravilno trokutastog oblika, ravne i uspravne; visoko usađene, primjerene duljine, ušne školjke u korijenu lijepo zaokružene.
Zatiljak: vrlo blago zaobljen

VRAT
Blago izdužen, dobro razvijenih mišića, bez podvaljka, postepeno se širi prema plećima.

UDOVI
PREDNJI UDOVI: muskulatura suha i snažna.
Pleća: lopatice su duge i nakošene, pričvršćene ploštimice, tvore s nadlakticom kut dovoljan da omogući slobodno kretanje lakata.
Nadlaktice:trebaju se kretati u smjeru točno paralelnom s uzdužnom osi tijela.
Podlaktice:duge i dobro razvijenih mišića.
Donožja: snažna i kratka; zglobovo nožja su jasno izraženi,bez znakova rahitisa.
Šape:prilično okrugle;prsti svinuti i stisnuti;tabani debeli i elastični,nokti TAMNI i krupni.

STRAŽNJI UDOVI: snažni, bez glomaznosti, kreću se u istim ravninama kao prednji udovi. Noge su okomite u odnosu na tlo.
Butovi: široki i snažno razvijenih mišića. Koljeno je približno okomito u odnosu na kuk.
Potkoljenice: duge, široke, mišićave i odgovarajuće svijene u skočnim zglobovima ali ne pretjerano. Skočni zglobovi smješteni su blizu tla, široki i mišićavi. Gledano odostraga, oni su potpuno paralelni.
Donožja:čvrsta i kratka.Čaporci nisu poželjni.
Šape:blago ovalne,prsti svinuti i stisnuti; tabani su debeli i elastični; nokti su tamni i krupni

TIJELO
Tijelo je snažno,ali bez glomaznosti.Duljina od vrha pleća do izbočina sjednih kostiju približno je jednaka visini grebena kod mužjaka.Duljina može biti malo veća od visine grebena kod ženki.
Prednji dio prsa:gledan sprijeda ni preširok ni preuzak.
Prsa:ne suviše široka,ali zato duboka i spuštena,kao kod svih životinja velike izdržljivosti.Prsni koš je omeđen rebrima svinutim u njihovom gornjem dijelu.
Greben:istaknut.
Donja linija:(leđa i slabinski dio) ravna,široka,snažno razvijenih mišića.
Trbuh:umjereno se uzdižući, ni spušten ni hrtovit,nastavlja se u skladnoj krivulji na donju liniju prsa.

REP
Rep je dobro usađen, snažan u korijenu, srednje duljine. U mirovanja pas ga drži obješenim, vrh je blago svinut prema nazad u razini skočnog zgloba; u pokretu pas ga pridiže i pojačava se krivulja prema vrhu, s time što rep ni u jednom trenutku ne može imati oblik kuke ili skretati u stranu.

HOD
Hod je živahan i nesputan, velikog iskoraka. Neprestano u pokretu, belgijski ovčar čini se neumornim. Zbog osebujnog temperamenta kod njega se zamjećuje tendencija da se radije kreće u krugovima nego u ravnoj liniji

KRZNO
Maska: maska bi trebala obuhvatiti u jedinstvenu crnu zonu gornje i donje usne, kutove usta i očne kapke.
Boje:
Tervueren: riđa dlaka s crnim vrhovima, budući da je najprirodnija, daje joj se prednost. Riđa boja treba biti topla, ni svjetla ni izblijedjela. Svaki pas kojeg boja ne odgovara željenom intenzitetu, ne može pretendirati na ocjenu odličan, a još manje biti predložen za C.A.C., C.A.C.I.B. ili rezerve.
Malinoi: jedino riđa s crnim vrhovima uz crnu masku.
Groenendael: jedino jednobojna crna.
Laekenoi: riđa s primjesama crne, osobito na gubici i na repu.Malo bijelog tolerira se na prsima i na prstima.

DLAKA
Dlaka, budući da je razne duljine, smjera, izgleda kod pasa belgijskih ovčara, uzeta je kao kriterij za razlikovanje varijante ove pasmine. Kod svih varijanti dlaka mora uvijek mora biti obilna, stisnuta, dobre teksture i tvoriti s vunastom poddlakom odličan omotač.

KOŽA
Elastična ali dobro zategnuta po čitavom tijelu. Vanjske sluznice intenzivno su pigmentirane.

VELIČINA
Poželjna veličina u prosjeku je:
62 centimetra za mužjake
58 centimetra za ženke
Tolerancija: niže 2 centimetra; višlje 4 centimetra.


Sapi:vrlo blago nagnuto,široke, ali ne pretjerano.
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Belgijski ovčar - Terveren Empty
PostajNaslov: Re: Belgijski ovčar - Terveren   Belgijski ovčar - Terveren I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 3:03 pm

Tervueren
Belgijski ovčar - Terveren Tervueren%20Fire2%20copy
Belgijski ovčar - Terveren 41645
Belgijski ovčar - Terveren Fs6n65y0
Belgijski ovčar - Terveren Tervueren2003
Belgijski ovčar - Terveren Tervueren02
Belgijski ovčar - Terveren Tervueren01
Belgijski ovčar - Terveren Chivaspe1
Belgijski ovčar - Terveren Tervueren
Belgijski ovčar - Terveren 6

4 verzije
Belgijski ovčar - Terveren Muunnokset
Belgijski ovčar - Terveren Berger-belge
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
 
Belgijski ovčar - Terveren
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Zlatno oko :: FCI I-Ovčarski psi i tjerači stoke :: Ovčarski psi-
Forum(o)Bir: