Zlatno oko
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Forum o psima
 
Početna stranicaPočetna stranica  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

 

 Hrvatski i Bosanski Tornjak

Go down 
Autor/icaPoruka
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Hrvatski i Bosanski Tornjak Empty
PostajNaslov: Hrvatski i Bosanski Tornjak   Hrvatski i Bosanski Tornjak I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 2:56 pm

Dva standarda, važeća prije priznanja pasmine Tornjak, čijom kombinacijom je stvoren jedan standard - službeno priznat od FCIa.

HRVATSKI TORNJAK
Originalni naziv pasmine: TORNJAK
Zemlja porijekla: HRVATSKA

Car Bony Tor-Bucak
Hrvatski i Bosanski Tornjak Bucaktornjakty9ep0

Standard Hrvatskog planinskog psa - tornjaka
OSNOVNI UTISAK
nažan, velik, šaren, dobro povezan i gibak stočarski pas, kvadratnog okvira (može biti 5% duži od visine), ne laganih, ali nipošto grubih i teških kostiju . Izrazito duge, guste i čvrste, pločastošarene dlake . Prije povučen nego nervozan, prije ravnodušan nego li agresivan. Vrlo žilav, skroman i izdržljiv.

MJERE
Poželjna visina mužjaka je oko 70 cm, u ženki između 60 i 65 cm. (3)

GLAVA
Glava je lupoidna, klinasto izdužena. U osobito bujno odlakanih primjeraka na prvi dojam djeluje maleno. Čeljusti su jake i duge, a zubalo potpuno i škarasto(5). Nosni hrbat je posve ravan, a stop blag. Nadočni lukovi mogu biti lagano zamjetljivi. Stražnji dio lubanje je izdužen, ali ne i uzak. Iza čeonog luka do zatiljka ravan. Zatiljna kost nije izrazita, ali je zamjetna. Vrh njuške je proporcionalan, nikad šiljat ili pretjerano mesnat. Usne čvrsto prilježu čeljustima(7). Oči su bademaste, čvrsto priljubljenih kapaka. Uške su velike, jednostruko preklopljene. Njihov je korijen visoko, bliže razini tjemena nego li u drugih pastirsih pasa.

VRAT
Vrat je dug, nisko nošen, u pozoru postavljen pod kutem od 45 stupnjeva. Obložen je čvrstom muskulaturom, suh, prekriven čvrstom, na šiji dosta debelom kožom, koja unutarnjem tkivu prilježe i na donjoj strani vrata. Odlakan je vrlo bujnom, dugom dlakom (grivom).

GREBEN
Prijelaz iz vrata u leđa (greben) čini jasno naglašenu, dobro uočljivu kosinu, koja se iz gornje linije vrata produžuje do iza vrhova plećki.

LEĐA
Leđa tornjaka su relativno kratka, čvrsta, umjereno široka i ravna.

SAPI
Sapi su srednje dužine, nisu oborene, dok je korijen repa visoko ili srednje visoko usađen.

REP
Rep je izrazito dug, može biti sabljast, prstenast ili kukasto povijen, srednje visoko usađen. Vrlo je pokretljiv, u mirovanju je položen od korijena prema dolje, no u kasu, a osobito u uzbuđenih (11) pozornih pasa uvijek je podignut iznad razine leđa.

SPOJ
Spoj između grudnog kosa i sapi je kratak i relativno širok, u kuja nešto duži.

GRUDNI KOŠ
Grudni koš je vrlo prostran, stožast(15), dubok, širok i zaobljen, no rebra nisu masivna. Prsa se skladno ističu, s plećkama i stražnjim dijelom grudnog koša tvore čvrsto povezanu cjelinu. Vrh grudne kosti u pravilu je nešto ispred ramenog zgloba".

TRBUH
Mišićje trbuha je čvrsto, a donja se linija nastavlja neusukana, koso od stražnjeg završetka grudne kosti do unutrašnjosti prepona.

NOGE
Noge tornjaka moraju biti pravilnih stavova, suhe i duge, nikada predebelih i teških kostiju. Kutevi između plećke i nadlaktice, te kutevi stražnjih nogu srednje su zatvoreni. Bočno gledano, prednja došaplja lagano odstupaju od okomice.
Poželjni su dobro razvijeni paporci na obije stražnje noge. Šape su redovito čvrste,"suhe",jastučići elastični a nokti jaki. Prednje su šape zaobljenije od stražnjih.

MIŠIĆJE
Plosnato, čvrsto i "suho".

KOŽA
Čvrsta, na šiji dosta debela, po vratu i tijelu dobro prilježe, ne smije biti mlohava ili ovješena niti pod grlom, a posebno ne smiju biti ovješeni kapci i usne.

DLAKA
Tornjaci su u pravilu dugodlaki s kraktom dlakom na licu i nogama20.
Pokrovna je dlaka duga, čvrsta, tvrda (kostretasta) i ravna. Na prednjem djelu leđa, na plećkama i leđnom dijelu sapi može biti i blago valovita. Osobito je izrazito razvijena na vratu, bogata i duga na podrepnom dijelu butina ("gače"), Na podlakticama tvori duge zastavice, zatim izrazito bogatu zastavu na repu. Pokrovna je dlaka posebno duga na gornjem djelu sapi, neposredno iznad korijena repa(21).
Krzno tornjaka čvrsto je zatvoreno i ne smije se razdvajati u razdjeljak.

BOJE I PIGMENTACIJA
Tornjaci su u pravilu višebojni, pločasto šareni psi. Mogući su i tamni primjerci (plaštasti), s bjelinama samo oko vrata, na glavi i nogama, kao i gotovo bijele životinje, s posve malim pločastim mrljama, ali uvijek s pjegama posutim po nogama i glavi, te tamnim pramenovima u dugoj bijeloj dlaci(22). Sve varijacije boja i šara smatraju se jednako vrijednim(23). Boja šarenice mora biti sukladna boji krzna(24).

KRETANJE
Živahno, u ponekih relativno kraćeg i višeg koraka, ali uvijek izdašno, gipko i okretno.

NARAV
Tipičan odrastao tornjak je smirena, naizgled ravnodušna životinja, ali i vrlo budan čuvarski pas. S bliskim osobama znade biti vrlo emocionalan. Kada živi većim grupama pasa pokazuje izrazite socijalne nagone.
Prema stranim osobama i životinjama u pravilu nije naglašeno agresivan. U odgovarajućim prilikama znade odlučno napadati i daleko jače protivnike. Pri tome je oprezan, ali i vrlo odrješit, uporan i neugodan.

LAKŠI NEDOSTACI
- nešto nježniji kostur
- lakša, ali proporcionalna glava
- manjak ili višak jednoga do dva premolara
- nešto kraća "zbijena", zatim zamjetno valovit ili finija dlaka
- nešto duža leđa u kuja
- posve ravne, kratke sapi, s visoko usađenim repom
- nedostatna pigmentacija očnih kapaka
- kraće i ne uvijek pravilno nošene uške
- strmi kutevi koji još ne remete pravilnost kretanja

TEŠKI NEDOSTACI
- limfatičnost,
- izrazito teška građa,
- široke, okrugle kratke ili uglate glave
- upadno naglašeni stop
- žvaljave usne (otvoreni kut usana)
- mnogo mlohave kože ispod vrata
- debele i teške kosti
- pregriz, podgriz, manjak više premolara ili molara, te svaka druga nasljedna nepravilnost zubala
- loša povezanost plećki
- nepravilni stavovi nogu
- izrazito meka došaplja i otvorene šape
- manjak ili nepravilna građa spolnih organa
- nezgrapno, tromo ili sputano kretanje1) Dobar tornjak ostavlja dojam životinje čvrsto srasle s tlom, vrlo stabilne i uravnotežene u bilo kojem prirodnom pokretu. Limfatične, teško pokretljive, glomazne i trome životinje, neproporcionalno građene i loše povezane primjerke, astenične pse i sve ostale koji po tipu i građi značajno odstupaju od ovdje opisane treba smatrati pasminski nepoželjnima.

2) Postoje i tamnoplaštasti primjerci, u kojih se bjeline pojavljuje samo na glavi, oko vrata i na nogama. Takvu obojenost smatramo jednako valjanom kao i onu pločasto šarenu, no to se svojstvo dominantno nasljeđuje, pa takve primjerke treba sparivati samo sa pločasto šarenima. Inače bi nastajali dominantni homozigoti pa bi vremenom ta boja u pasmini potpuno prevladala.

3) Ove mjere samo su poželjne vrijednosti. Pri ocjenjivanju i uvrštavanju u uzgoju u prvome redu treba voditi računa o tipičnosti životinje, te o izgrađenosti i brojnosti njezine linije ili roda.

4) Široke, kratke glave, s naglašenom stopom, nalik glavama rotveilera, novofoundlera, šarplaninaca, prevelike glave i one velikog kalotalnog i malog čeljusnog djela treba smatrati pasminski nepoželjnima.

5) Dok populacija tornjaka ne dosegne dovoljnu brojnost i pri ocjenjivanju i uvrštavanju u uzgoj ne treba inzistirati na idealnoj pravilnosti škarastoga zagriza i punom broju premolara. Mogu manjkati dva od P 1, P2, P3, ali ne na istoj strani. Jedinke savršenijega zubala imaju prednost a pri sparivanjima barem jedan od primjeraka mora imati besprijekorno zubalo.

6) Radi se zapravo o finijim pločastim kostima lubanje, pa su zbog toga te kosti uočljivije, te o nešto jačoj koži na tim mjestima.

7) Kako su loše prilijeganje donje usne, a osobito žvalavost, znakovi limfatičnosti, a osim toga nagrđuju životinju, treba ih smatrati nedostatkom. Moguće je također da se pojave primjerci čija gornja usna u prednjem djelu lagano nadilazi donju. Ukoliko ta osobina nije izrazito naglašena i ne prate je druge netipičnosti, ne treba je smatrati manom.

8)Viseći donji kapak teška je mana.

9) Dok uzgoj još nije dosegao potrebnu brojnost, nešto manje, unatrag preklopljene uške valja smatrati lakšim nedostatkom. Prilikom sparivanja, međutim, treba strogo paziti da ne dođe do potkrepljivanja toga nedostatka s obje roditeljske strane.

10) To je za pasminu važno jer tek tako, zbog relativno lake glave, težište životinje dospijeva gdje mu je mjesto. Konkretno, vrat tornjaka mora biti relativno duži nego u šarplaninaca ili senehunda. Primjerci kratka, visoko usađena vrata nisu poželjni u pasmini. Valja ih isključiti iz uzgoja,

11) Tornjaci čiji greben nije tako izražen nažalost nisu rijetkost pa smo prisiljeni tu osobinu donekle tolerirati, no prednost svakako valja dati opisanom obliku.

12) Uočljiva je jasna povezanost dobre dužine leđa s dobrim grebenom, time da u kuja svakako treba voditi računa o prirodno večoj dužini slabinskog djela leđa. Nepravilnu, meku i povijenu kralježnicu najprije uočavamo po podvučenom stavu stražnjih nogu. Kod ocjenjivanja treba paziti da izrazito jaka dlaka na prednjem djelu sapi ne bude protumačena kao nadgrađenost.

13) Česte su i duge oborene sapi. Kada nisu povezane s predugim, mekšim leđima, ne treba ih smatrati težom manom, ali sapima koje nisu oborene i imaju srednje visoko usađen rep valja dati izrazitu prednost.

14) U pozoru i kretanju visoko podignut vrlo kitnjasti rep tradicionalno se smatrao jednom od ključnih tipičnih pasminskih osobina tornjaka. Sve oblike repa koji to omogućuju treba smatrati dobrima. Prekratak (koji ne dopire do skočnoga zgloba),te ankilotićan ili na bilo koji drugi način nezdrav rep valja smatrati teškim nedostatkom.

15) Razumije se, u kuja taj stožac može biti nešto spljošteniji nego li u mužjaka.

16) Ima pasa u kojih je cijeli grudni koš manje ili više povučen unazad tako da kut plećke i nadlaktice dospijeva nekoliko prstiju ispred težišta životinje. Što je takva građa izraženija treba je smatrati težim nedostatkom, tim više što je redovno vezana uz greške grebena i leđa te uz kraću nadlakticu i/ili plećku.

17) Nepravilne stavove, meke laktove, francuski stav prednjih, kravlji stav stražnjih nogu i slično, valja smatrati težom greškom, dok nešto otvoreniji kutevi plećke i stražnjih nogu nisu posebno velik nedostatak.

18 ) Odstupanje je do 5 stupnjeva. U starih primjeraka mekana došaplja ne treba ubrojati u mane, dok ih u mlađih treba smatrati većim nedostatkom. Primjerke pravilnih, dobro izraženih kuteva, a pogotovo one duga, proporcionalna femora, treba smatrati najboljim za pasminu.

19) U tradiciji čobana bili su cijenjeno svojstvo, iako u postojećoj populaciji nisu ravnomjerno rasprostranjeni, priplodne će kombinacije pogodovati njihovoj sve većoj zastupljenosti.

20) U izvornoj su se populaciji ponegdje mogle naći i dominantno kratkodlake, po svemu ostalom pasminski tipične skupine. Kratkodlakost bi u pasmini teoretski morali, a praktično mogli sačuvati, ali Ijubitelji pasa za takve primjerke pokazuju premalen interes.

21) Zastupljena su tri osnovna tipa dugodlakoga krzna. Idelanim valja smatrati opisani, no ni drugi, a osobito onaj s nešto svilenkastijom bogatom i dugom dlakom, nisu mana ukoliko se krzno po leđima ne dijeli u razdjeljak. Treći tip - zatvoreno zbijeno krzno, nešto kraće čvrste dlake, sa kratkim zastavicama na prednjoj podlaktici i bez duže meke dlake na stražnjoj strani došaplja valja smatrati samo manje poželjnim.

22) Pjege mogu biti gušće ili se pojavljivati tek tu i tamo, no ukoliko ih na koži nema (to je osobito uočljivo na trbuhu) i baš se nigdje na dlaci ne pojavljuju kao mrlja ili pramen, primjerak valjaj smatrati netipično obojenim. Obojene pramenove ne treba tražiti po vratu, jer se pojavljuju tek kod rijetkih primjerka. Zanimljivo je da se broj točkastih mrlja povećava sa starenjem da se u većine štenadi te točke ne vide i na dlaci te da se prve mrlje na koži trbuha pojavljuju istodobno s otvaranjem očiju ili svega nešto kasnije (no svakako prije kraja osmoga tjedna).

23) Izrazito raznolika obojenost jedna je od ključnih tradicijskih pasminskih osobitosti tornjaka. Čobani su nastojali imati međusobno što različitije obojene pse da bi ih mogli razlikovati iz velike daljine, te uočavati i raspoznavati pri slabom svjetlu. To ima za posljedicu da su u tornjaka zastupljeni vrlo različiti faktori boje te nekoliko nasljednih (ne samorecesivnih) faktora koji izazivaju šarenilo. Uz šarenost kože i krzna vezana je i šarena sluznica (uz obvezno pigmentirano nepce). Nepravilno pigmentirani jastučići šapa je pravilo. Očito je kod štenadi, dok u starijih pasa koji žive na otvorenom koža jastučića potamni. Nije rijetkost ni nepravilna pigmentacija kapaka i ne treba je smatrati težim nedostatkom. U nekih primjeraka postoji tamna maska. Ne treba je smatrati manom, ali je odgovarajućim uzgojnim potezima valja postepeno gasiti jer je tipična osobina mnogih srodnih pasmina.

24) U nekoliko međusobno nesrodnih legala pojavili su se i plavooki primjerci (izgleda da to svojstvo vezano uz jedan od faktora za šarenost). Kako ta osobina u pasminu nije mogla dospjeti križanjima, možemo je smatrati izvornom nasljednom osobinom pasmine. Treba je tolerirati radi daljnjih istraživanja, bez obzira na općeprihvaćene estetske stavove. Ukoliko pokusi pokažu da to svojstvo u tornjaka nije nasljedno vezano s negativnim osobinama, kao što je uočeno u nekih drugih pasmina.tada bi plavo 111 čakorasto oko moglo postati standardno mogućim svojstvom pasmine. Ovo nastojanje potpuno opravdavaju odsustvo te osobine u blisko srodnim pasminama pastirskih pasa, njeno spontano pojavljivanje u čistokrvnom uzgoju ,te poznata tradicionalna težnja ka što različitoj obojenosti.

25) Otvoreni zagriz, asimetričnost, iskošene čeljusti i slično.


*Nakon rasprave i unošenja pojedinosti koje su u njoj dodatno utvrđene, kao članovi Stručne komisije za sportske pse i kao tajnik HKS-a, potvrđujemo ove kriterije kao standard tornjaka, važeći u Hrvatskoj za međunarodno još nepotvrđenu pasminu.

Hrvatski Kinološki Savez (HKS)
Zagreb, 29.10.1996.

IZVOR:
www.kktornjak.hr
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Hrvatski i Bosanski Tornjak Empty
PostajNaslov: Re: Hrvatski i Bosanski Tornjak   Hrvatski i Bosanski Tornjak I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 2:57 pm

TORNJAK
BOSANSKOHERCEGOVAČKI PASTIRSKI PAS

Publikovanje originalnog standarda 20.11.2004.

FCI I klasifikacija: grupa I, sekcija I
Originalni naziv pasmine: BOSANSKI TORNJAK
Zemlja porijekla: BOSNA I HERCEGOVINA

Hrvatski i Bosanski Tornjak Tornjak

UPOTREBA:
Čuvar i pastirski pas

OPĆI IZGLED:
Snažne konstitucije. Velik, plemenit, odlakan srednje dugom dlakom sa gustom poddlakom, dobro povezan, razmjeran. Oblik tijela je gotovo kvadratičan. Dvobojan ili trobojan, uz jasno razgraničene i čiste fleke na glavi i tijelu. Dlaka na vratu tvori grivu, a na nogama formira zastavice i gaće, te bogato i kitnjasto odlakan rep, u akciji karakteristično nošen iznad leđne linije.

VELIČINA:
Velik, visina do grebena kod mužjaka je od 65 do 70 cm, a kod ženke od 60 do 65 cm, dozvoljeno odstupanje +/- dva (2) cm. Težina za mužjake oko 45 kg, a za ženke 35 kg.

BITNIJE PROPORCIJE I MJERE:
Dužina glave iznosi 43% visine psa. Odnos dužine lobanjskog dijela prema dužini ličnog dijela (njuške) je 50% : 50%. Obim grudnog koša je kod mužjaka najmanje 15% veći od visine psa, a kod ženke najmanje 12%. Dužina tijela je veća u odnosu na visinu do 8% za mužjake i do 10% za ženke.

KARAKTER:
Staložen, dobročudan, hrabar, poslušan, inteligentan i dostojanstven. Izraženog samopouzdanja, oštar kada čuva povjerenu mu imovinu, nepodmitljiv i nepovjerljiv prema strancima. Odan gospodaru i u njegovom prisustvu miran. Brzo uči, dugo pamti i rado izvršava povjerene zadatke. Lako prihvata obuku.

GLAVA I LUBANJA:
Lubanja je divergentnih linija. Ne smije biti pljosnata. Blago ja zasvođena (zaobljena) sa svih strana.čeona brazda je blago izražena. Stražnje izražena potiljna kost se ne primječuje zbog nešto duže guste dlake. Širina lubanje između ušiju približno je jednaka polovini dužine glave, Odnos dužine lubanjskog dijela prema dužini osobnog dijela (njuške) je 50:50. Uzdužna osa lubanje je duža od poprečne, a lubanja se neznatno sužava ka ličnom dijelu.

STOP:
Stop je blago izražen, Očni lukovi srednje razvijeni, neznatno naprijed istureni.

NJUŠKA:
Njuška je pravougaona, a u korijenu kvadratična. Nosnik je ravan, uz neznatnu središnju brazdu od nosne pečurke do stopa. Dužina njuške je jednaka dužini lubanjskog dijela glave.

NOSNA PEČURKA:
Nosna pečurka ne smije biti ni iznad ni ispod linije nosnika. Velika je, sa dovoljno velikim nozdrvama. Promatrano sa strane, prednja profilna linija nosne pečurke je sječena, tj. u vertikalnoj dodirnoj ravni usana, Nosna pečurka, kao ni unutrašnjost nozdrva, ne smiju biti depigmentirani. Pigment treba da je u skladu sa bojom oznaka na tijelu.

USNE:
Usne dobro priliježu, srednje su debljine. Početak usana je u obliku obrnutog slova V.Gornja nezategnuto prelazi preko donje, osim u spoju usana koje čine žvale, a koje su slabo izražene. Donja usna ne smije biti opuštena. Sluzokoža ruba usana je pigmentirana. Unutrašnjost usne šupljine i vidljive sluzokože su crne do kestenjaste boje.

ZUBALO:
Vilice su snažne.Zubi su dobro razvijeni i bijeli, okomito usađeni u vilice. Zagriz je škarast sa 42 zuba.

OČI:
Oči su bademastog oblika, blago koso postavljene, boja od kestenjaste do crne. Treći očni kapak ne smije biti vidljiv. Rubovi očnih kapaka tamno pigmentirani i zategnuti, pogled je smiren i prijatan.

UŠI:
Uši su srednje visoko usađene, srednje debele i dužinom ne smiju prelaziti očnjake. Prilježu uz obraze, trouglastog su oblika. Odlakene su kratkom dlakom.

VRAT:
Vrat je snažan, dužine oko 30% od visine psa. Gornja linija vrata je blago zaobljena, a donja ravna. Gledano sa strane, linije vrata konvergiraju. Uglovi koji vrat zatvara sa horizontalom je oko 30 stepeni. Povezanost sa glavom i trupom je bez naglih prelaza. Koža na vratu dobro priliježe, a dlaka je gusta i duga i obrazuje grivu.

TIJELO:
Tijelo je snažno, gotovo kvadratično, ne smije djelovati zdepasto. Greben je najviša točka na tijelu, a leđna linija se blago spušta prema sapima. Indeks dužine tijela kod mužjaka je 108, a kod ženki 110.

GREBEN:
Greben je srednje izražen.

LEĐA:
Leđa su snažna, mišićava, široka, kratka, čvrsto vezana za greben, pri kretanju što mirnija.

SAPI:
Sapi su duge, široke i razvijene, sa horizontalom zatvaraju igao oko 25 stepeni.

REP:
Gornja linija repa predstavlja kontinuirami nastavak linije leđa. Srednje visoko usađen, u korijenu veoma snažan, a debljina se postepeno smanjuje prema vrhu. Dopire do skočnog zgloba. U akciji je nošen iznad linije leđa, a u mirovanju sabljasto, ispod leđne linije. U kretanju je podignut iznad leđne linije, a u akciji se brzo pomjera bočno. Vrh repa ne smije biti nošen na leđima. Odlakan je bijnom dlakom koja formira perjanicu na donjoj ivici repa.

GRUDNI KOŠ:
Grudni koš mora biti prostran. Obujam je najmanje 15% veći od visine psa kod mužjaka, a 12% kod ženki. Dubina grudnog koša približnoje 55% 0d visine i dopire najmanje do laktova. Rebra su elastična, u blagom luku zaobljena. grudni koš nije bačvast niti rebra smiju biti bačvasta i pljosnata.

PRSA:
Prsa su snažna, mišićava sa srednje izraženim pretprsjem.

DONJA PROFILNA LINIJA I STOMAK:
Donja profilna linija blago se uzdiže od profila grudne kosti ka bokovima, odnosno stomak čini blago prikupljenim.

EKSTREMITETI:
Ekstremiteti su snažni i pravilno uglovani.

PREDNJE NOGE:

IZGLED:
Kosti su snažne, mišići su izraženi i čvrsti, međusobno paralelne, stavovi pravilni.

PLEČKA:
Plećka je srednje duga. Sa horizontalom zatvara ugao od 45 stepeni. Rameni ugovi je 120 stepeni.

NADLAKTICA:
Nadlaktica je mišićava i snažna. Gotovo je jednake dužine sa plećkom. Laktovi ne smiju biti ni otvoreni ni zatvoreni.

PODLAKTICE:
Podlaktica je snažnih kostiju, razvijenih mišića. Okomita u odnosu na horizontalu.

PREDNJE DOŠAPLJE:
Prednje došaplje nalazi se u produžetku vertikalne linije podlaktice.

PREDNJE ŠAPE:
Prednje šape je široko i snažno. Gledano sprijeda, nalazi se u vertikalnoj liniji koja prolazi kroz osu podlaktice. S vertikalom zatvara ugao od oko 20 stapeni.
Prednje šape su kašikaste. Prsti su zaobljeni i međusobno prikupljeni. Nokti pigmentirani, poželjno što tamnije. Jastučići su elastični, čvrsti, tvrdi, a poželjno je da su tamno pigmentirani.

ZADNJE NOGE:
Zadnje noge su međusobno paralelne, snažne. Stavovi su pravilni sa odgovarajućim uglovima.

BUTINA:
Butina je široka, snažna, mišićava.

POTKOLJENICA:
Potkoljenica je mišićava, snažna, široka, dužine gotovo jednake kao butina.

SKOČNI ZGLOB:
Skočni zglob je čvrst, nešto niže postavljen, širok i ravan.

ZADNJE DOŠAPLJE:
Zadnje došaplje je snažno. Moguća pojava čaporka, ali ukoliko su čvrsto i okoštano prirasli uz nogu. Drugačiji čaporci nisu dozvoljeni.

ZADNJE ŠAPE:
Zadnje šape su kašikaste. Prsti su zaobljeni i međusobno prikupljeni. Nokti pigmentirani, poželjno što tamnije. Jastučići su elastični, čvrsti,tvrdi, a poželjno je da su tamno pigmentirani.

HOD:
Tornjak je kasač. Kreće se skladno, harmonično, sa dobrim potiskom stražnjih nogu, tokom kretanja leđna linija je mirna.

KOŽA:
Koža je srednje debela, pigmentirana. Obojenost dlake je u vezi sa pigmentom kože. Dobro prilježe uz glavu i tijelo i ne smije biti viška kože.

SLUZOKOŽE:
Sve vidljive sluzokože su pigmentirane. Intezitet pigmentacije i boja u zavisnosti su od obojanosti psa u cjelini.

DLAKA:
Dlaka je gusta, bujna, rastresita. Minimalna dužina dlaske na grebenu je (9) devet centimetara.čvrstaje, ne smije biti svilenkasta, tanka, kovrčava ni valovita. Poddlaka je gusta, finija od pokrovne dlake. Na prednjem dijelu glave do zamišljene linije koja spaja stražnji dio korijena ušiju, na ušnim školjkama i sa prednje starne nogu i šapama dlaka je kratka.Na vratu duga dlaka formira grivu. Na stražnjoj strani prednjih nogu formira zastavice, a kod stražnjih nogu gaće na butinama do skočnog zgloba. Od pete do šapa stražnjih nogu dlaka je nešto duža. Na repu je bujna i čini perjanicu. Idealna dužina dlake je 15 cm.

BOJA:
Osnovna boja je bijela na kojoj se javljaju oznake: plašt, sedlo, ploče, krpe i tačke smeđe, crne, oranž ili vučj sive boje. Na tijelu je od 20 do 80 posto druge boje osim bijele. Na glavi je obavezna bijela boja obraza uz poželjnu uzdužnu oznaku (lisa). Psi sa bijelom glavom moraju imati oznake u drugoj boji. Tornjak ne smije biti jednobojan. Točke po nosniku, prsima i prednjim nogama su poželjne, ali ne i kada je prskanost po cijelom tijelu. Obojene površine mogu biti sa više nijansi jedne boje.

NAPOMENA:
Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, pokretna i potpuno spuštena u skrotum. Svako odstupanje pd navedenog standarda je mana

MANE:
-> lagana ili teška glava
-> greške na ušima (usađenost, dužina ili odlakanost)
-> duboko ili plitko usađene oči
-> vidljivi treći očni kapci
-> loš kvalitet zuba
-> klještasto zubalo
-> šaranasta, sedlasta leđa
-> loša uglovanost
-> slaba povezanost laktova
-> izražena nadgrađenost
-> prekratka dlaka
-> prošaranost fleka drugim bojama
-> tamna maska
-> odstupanje od visine i proporcije dužine u skladu sa tolerancijom +/- 2
-> melanholična narav
-> i svako drugo odstupanje od standarda koje se sankcionira u zavisnosti od stepena odstupanja

DISKVALIFICIRANE MANE:

-> nedovoljno pasminskih osobina (atipičnost)
-> odstupanje od spolnih karakteristika
-> agresivni ili plašljivi psi
-> monorhid, kriptorhid, anorhid
-> anomalije u boji i obliku očiju (riblje oko, zločudan pogled, nejednaka boja očiju, sljepilo)
-> entropij, ektropij
-> predgriz, podgriz, nedostatak zuba
-> prekratka dlaka
-> nedostatak poddlake
-> rep nošen na leđima
-> bezrepost
-> jednobojnost
-> albinizam
-> atipične boje i način obojenosti
-> odstupanje u visini propisane u standardu i tolerancije visine
-> kozmetička dotjerivanja i primjećeni estetski
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Hrvatski i Bosanski Tornjak Empty
PostajNaslov: Re: Hrvatski i Bosanski Tornjak   Hrvatski i Bosanski Tornjak I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 2:57 pm

Hrvatski Tornjaci
Hrvatski i Bosanski Tornjak Tornjak4
Hrvatski i Bosanski Tornjak Tornjak-B

Car Bony Tor-Bucak
Hrvatski i Bosanski Tornjak 03

Bosanski Tornjaci
Hrvatski i Bosanski Tornjak Tornjak03
Hrvatski i Bosanski Tornjak Atos3zg2vz0
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
Sponsored content
Hrvatski i Bosanski Tornjak Empty
PostajNaslov: Re: Hrvatski i Bosanski Tornjak   Hrvatski i Bosanski Tornjak I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Hrvatski i Bosanski Tornjak
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Zlatno oko :: FCI I-Ovčarski psi i tjerači stoke :: Ostale pasmine I FCI grupe-
Forum(o)Bir: