Zlatno oko
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Forum o psima
 
Početna stranicaPočetna stranica  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

 

 Američki bulldog

Go down 
Autor/icaPoruka
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Američki bulldog Empty
PostajNaslov: Američki bulldog   Američki bulldog I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 2:46 pm

AMERIČKI BULLDOG
Originalni naziv pasmine: AMERICAN BULLDOG
Zemlja porijekla: USA

Američki bulldog American%20Bulldog1

UVOD:
Teško je govoriti o standardu Američkog Bulldoga, kada postoji toliko različitih tipova pasmine pasa. Pored Scott i Johnson tipa, tu su i jedinke dobijene njihovim ukrižanjem, te Bailey/Williamson/ Tate/Tuck kombinacije.

U ovom standardu, svi tipovi koji ne spadaju pod Johnson tip biće iskljućeni kao standardni tip.

POVIJEST:
Američki bulldog, ovakav kakvog ga danas znamo, uvežen je u SAD između 1735 i 1840 iz Velike Britanije. Bez sumnje, večina ovih pasa stigla je u luku Savannah Georgia, neki vjerovatno i u Charleston South Carolina. Ljudima pristiglim na tlo SAD dijeljena je zemlja za farme koje su trebali osnivati. U to vrijeme buldozi su se smatrali veoma korisnim i često neophodnim za hvatanje žive stoke, zaštitu i vjernog pratioca. Kako su se na jugu razvijale farme, tako su počele da se šire lagano i prema sjeveru. Zajedno sa njima išli su buldozi.

Goveda su u to vrijeme bila veoma različita od današnjih, sa oštrim rogovima koji su im služili za zaštitu, bili su mnogo manji i brži. Ako su krava ili bik bili zdravi, vukovi ih ne bi napadali. Buldozi su imali fizičku snagu, brzinu, okretnost i izdržljivost koja je prevarila čak i vukove. Od buldoga se očekivalo da uhvati ili napadne bez razloga, ukoliko njegov vlasnik izda naredbu. Ukoliko buldog nije mogao izvršavati svoje dužnosti, često je bivao izboden ili tučen do smrti.

Lubanja buldoga iz 1735 bila je manja od onih iz 1933. Njuška je bila duža, bili su viši u ramenima, ne tako široki u prednjem dijelu, lakših kostiju i tijela i manje razvijeni u svakom pogledu. Tih godina buldozi su počeli biti trenirani za borbe sa bikovima, kada bi zagrizali njegov nos i nikada niti jedan drugi dio. Ovaj metod napada ostao im je utisnut do dana današnjeg, mada je borba sa bikovima ukinuta oko 1835 godine.

No, oko 1840, bilo je manje buldoga u Engleskoj nego ikada od postanka rase. Večina tadašnjih buldoga težili su oko 25kg i izašli iz linija koje su odgajane za borbe, ekstremno aktivni, snažni, razigrani psi. Nisu ni približno bili tako teške građe kao što su današnji predstavnici pasmine.

U SAD, buldozi su se tada održali večinom u državama Georgia, Alabama i dijelu Floride. Vlasnici su ih zadržali zbog njihove odanosti i fizičke sposobnosti da štiti porodicu kao sluga i pratilac.

U SAD do 1970 godine, nije bilo nastanka novih pasmina pasa prema kojima se ukrižao buldog, sem Američkog Pit Bulldoga i Američkog Pit Bull Terrijera, veoma vjerovatno.

Ranih 1970-tih, Alan Scott i J.D. Johnson prvi su registrirali svoje buldoge kao Američki "Pit" Bulldog, jer je to bilo jedino moguće tada. U to vrijeme oni su se obično nazivali "Bijeli Engleski" buldozi. Imali su ekstremno malo sličnosti sa manjim Pit Bulldozima. Onda su oko 1975, zbog loše reputacije Pit Bulldoga Alan Scott, J.D. Johnson i Joe Painter odlučili da bi bilo dobro preimenovati ime ove pasmine u "Američki Bulldog". Od tada se i registracija te dvije pasmine vodi odvojeno.

Oko 1980-te, J.D. Johnson je poslao jednog od svojih kuja na parenje sa šampionskim Engleskim Bulldogom. I njegova kuja bila je več mješanka sa Engleskim Buldogom. Od tada se J.D. Johnson i Alan Scott razilaze i svaki započinje svoju liniju uzgoja. Danas postoje samo dva osnovna tipa ili linije Američkih Bulldoga nazvanih Johnson tip i Scott tip. Oba tipa su pretežno bijela, mada se javljaju i druge boje. No, svima njima ostaje zajednička lojalnost i posvečenost vlasniku.

Johnson tip je veći sa težinom od 40 do 55 kg. Oni imaju manje mišića i više nabora, po pravilu. Srednji vijek života im je oko 8 godina. Oni nisu ono što bi se nazvalo pravim radnim psom pošto imaju niži stepen izdržljivosti, kao i svaki veliki pas. Ovi psi se sve rijeđe i treniraju kao radni psi.

Scott tip se ponekad naziva i radna varijanta američkog buldoga, da bi se lakše odvojili ovi različiti tipovi. Ova linija pasa je manja i teži oko 30-50kg. Oni su sportskije građe, mišičavi, gipki i okretni. Imaju manje zdravstvanih problema i znatno duži životni vijek. Ovi psi još uvijek se često koriste na farmama i kao radni psi.

OPIS:
Američki buldog je veoma mišičav, čvrst pas sa veliko, snažnom glavom i vilicom. On je hrabar i odlučan, ali ne neprijateljski raspoložen pas. Obazriv i samopouzdan, ovaj pas istinski voli djecu. Poznat je po herojskim činovima pri spašavanju gospodara. Ovi psi borili su se sa divljim psima, bikovima, pa čak i vatrom. Često se kaze: "Boriti se sa ovom pasminom psa je isto kao boriti se sa životinjom koja ima glavu krokodila i tijelo pitona". No, kada ga pozove vlasnik, on se odaziva istog momenta. Nije čudo da se kaže da oni imaju istinsku istrajnost, posvečenost i ljubav. Zbog svojih jakih zaštitničkih nagona, Američki Buldog mora biti veoma dobro socijaliziran i treniran u poslušnosti od ranog doba. Neki mogu biti agresivni prema drugim psima i rezervirani prema strancima. Oni moraju biti sa ljudima da bi bili istinski sretni. Budući vlasnik treba da zna da ovi psi ispuštaju mnogo pljuvačke i slina.Te izgledom naborane, čvrste, kompaktne građe, bez prisustva prekomjerne težine. Mužjaci su karakteristično veći, težih kostiju i mišičaviji nego ženke.

BOJA:
Bijeli, šareni, ili do 85% boje ako na glavi ima boje, treba da bude uočljivo.
Obično su bijeli ili bijeli sa obojenim dijelovima tijela, koji se protežu preko oka, repa, i različitih drugih dijelova.

VELIČINA:
Generalno: Mužjaci - 23-27 incha u grebenu i težine 34 - 54.5 kg. Ženke: 21-25 inchi u grebenu, 27-41kg. Težina bi trebala biti proporcionalna veličini.

STANDARDNI TIP:
Idealni mužjak trebao bi biti 23-27 incha u grebenu i težine od 34-50kg, a ženka, 21-25 inchi, 27-28.5kg.Težina bi trebala biti proporcionalna veličini.

JOHNSON TIP:
Idealni mužjak trebao bi biti 22-26 incha u grebenu i težine od 36-54.5kg, a ženka, 21-25 inchi, 27-41kg.Težina bi trebala biti proporcionalna veličini.

GLAVA:
Srednje dugačka i široka preko lubanje sa naglašenim mišičavim obrazima.

OČI:
Srednje veličine. Bilo koje boje. Zmurnjača ne bi trebala da se vidi. Crni okvir perferira se kod bijelih pasa. Ružičasti okvir smatra se greškom.

VILICA:
Srednje dužine (2-4 incha), kvadratna i široka sa jakom donjom vilicom. Usne bi trebale biti pune ali ne viseće. 42-44 zuba.

STANDARDNI TIP:
Lijep podgriz se preferira (reverzno škarasto). Škarast i izjednačen zagriz se smatra greškom.

STRUKTURALNE GREŠKE:
Gubica ispod 2 incha, ili duža od 4 incha, viseće usne, manje od 42 zuba, više od 0.25 incha podgriz, mali zubi

JOHNSON TIP:
Jasan podgriz, 1/8-1/4 incha perferira 1/8 to 1/4 inch . Škarast i izjednačen zagriz vodi diskvalifikaciji.

STRUKTURALNE GREŠKE:
Gubica ispod 2 incha, ili duža od 4 incha.

BOJA NOSA:
Crna ili tamno siva. Psi sa crnim nosom, trebali bi imati crne usne .
Rozi nos smatra se greškom.

UŠI:
Nekupirane.

VRAT:
Mišičav, srednje dužine, u laganom luku, piramidast od ramena prema glavi, sa laganim podvoljak ,dozvoljeno.

RAMENA:
Veoma mišičava sa širokom nagnutom lopaticom; ramena su postavljena tako da zglob nije izvijen prema vani.

GRUDI,LEĐA I SLABINE:
Grudi treba da su duboke i umjereno široke, bez ekstremne širine kod koje su ramena izbačena prema vani. Leđa treba da su srednje širine, jaka i prostrana. Slabine bi trebale biti lagano naborane što odgovara laganom nagibu na leđima koji pada prema pozadini.

GREŠKE:
Izvijena leđa, sitne ili plitke grudi, neprisustvo nabora.

STRAŽNJI DIO:
Veoma širok i dobro mišičav i u proporciji sa ramenima. Sitne butine su veoma ozbiljna greška.

NOGE:
Jake i ravne sa teškim kostima. Prednje noge ne bi trebale biti postavljene preblizu, niti predaleko jedna od druge.

KRETANJE:
Hod je u balansu i glatak, snažan i bez smetnji pokazujući živost sa lakoćom, iskoraci pokrivaju tlo, pokazujući znažnu pokretnu akciju u zadnjem dijelu, sa odgovarajućim dosegom u naprijed. Kako se brzina povečava, stope se kreču prema centru linije tijela da bi održale balans. Idealni, pas bi trebao ići jednom određenom putanjom. Top linija ostaje čvrsta i ravna, paralelna liniji kretanja. Nošenje glave i repa trebalo bi odavati ponos, samouvjerenost sa oprezom.

Tragovi nespretnosti, vučenje tijela, ukrižanje ili košenje prednjih ili zadnjih nogu, kratki ili uštogljeni koraci, izvijeni zglobovi... su greške. Kažnjavaju se u skladu sa veličinom greške, te koliko ona smanjuje radne sposobnosti psa.
Američki Bulldog trebao bi odavati impresiju velike snage, pokretljivosti, izdržljivosti.

REP:
Postavljen nisko, debeo u korijenu, sužavajući se prema kraju. Ne bi trebao da se savija preko leđa. Odsječen ili prirodan.

KRZNO:
Kratko, gusto, jako i grubo na dodir, ne predugo, niti pahuljasto.

KARAKTER:
Okreta, samouvjeren i prijateljski raspoložen. Povučenost i rezervisanost sa strancima, te grubost sa drugim psima, ne smatra se greškom.

DISKVALIFIKACIJA:

Psi koji su gluhi ili mužjaci kod kojih testisi nisu spušteni.

Jednobojni psi sa malo ili nimalo bijele boje.

Crna kao glavna boja.
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Američki bulldog Empty
PostajNaslov: Re: Američki bulldog   Američki bulldog I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 2:46 pm

Američki bulldog American-bulldog
Američki bulldog Ambulldog
Američki bulldog Sally_ab
Američki bulldog 9%2D10%2D07%20C3
Američki bulldog Mac_sKingMufassaofMancera
Američki bulldog Championamericanbulldog
Američki bulldog Pawgoods
Američki bulldog P1sm
Američki bulldog Bulldogs-breeders-07
Američki bulldog 023
Američki bulldog 3a1bufftyson04

stenci
Američki bulldog Bulldog
Američki bulldog Am_bulldogs_hm_May31062
Američki bulldog PSIBoogerRed6weeks001a
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
 
Američki bulldog
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Zlatno oko :: FCI nepriznate pasmine i mješanci :: FCI nepriznate pasmine-
Forum(o)Bir: