Zlatno oko
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Forum o psima
 
Početna stranicaPočetna stranica  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

 

 Ruski hrt - borzoj (Barzaia)

Go down 
Autor/icaPoruka
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Empty
PostajNaslov: Ruski hrt - borzoj (Barzaia)   Ruski hrt - borzoj (Barzaia) I_icon_minitimened srp 27, 2008 9:46 pm

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Borzoi

Borzoj, ponos ruskog uzgoja pasa, dobio je ime po riječi borzij - brz. Najrašireniji je od četiri ruske pasmine hrtova. Lovac je, koji trag lovine traži u kasu, a kada ju pronađe, prelazi u galop. Divljač goni i na kraju je uvijek dostigne i uhvati. Ta sklonost je najkritičnija osobina tog psa. Pogrešno mišljenje da su borzoji agresivni potječe iz vremena kada su ih dame imale kao ukras. Treba mu osigurati puno kretanja, boravak u obitelji i na otvorenom, pa će biti drag četveronožac. Miran je i osijećajan i skoro nikada ne laje. Prema strancima je suzdržan i nepovjerljiv, mada nije posebno dobar čuvar. S puno ljubavi moguće ga je lijepo odgojiti, ali kad osjeti divljač, zaboravi na sve i ne čuje ništa. Lakše podnosi hladnoću nego vrućine. Zahtijeva redovito češljanje i četkanje. Najbolje ga je razgibavati trčanjem uz bicikl. Dostiže do 50 km/h.

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Borzoi_adams

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Midnite

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Borzoi_h02
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Empty
PostajNaslov: Re: Ruski hrt - borzoj (Barzaia)   Ruski hrt - borzoj (Barzaia) I_icon_minitimened srp 27, 2008 9:47 pm

RUSKI HRT - BORZOJ
Originalni naziv pasmine: RUSSKAYA PSOVAYA BORZAYA
Zemlja porijekla: RUSIJA

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Borzoi_female

OPČI IZGLED:
Borzoja određen je prije svega, impozantnom građom, bogatom dlakom, ljepotom boja, proporcionalnošću, elegancijom i harmonijom kostura i kretanjem, što njegovom eksterijeru podaruje očiglednu plemenitost.

Porijeklo borzoja treba bazirati na starim ruskim hrtovima sa blagim dodatkom „krvi" planinskih i hrtova sa Krima. Njegov karakter pokazuje se uopče kroz otmjenu smirenost i uzdržanost kao i kroz sigurnost i neustrašivost. Kao pas za hajke, on je brz i izdržljiv. Uprkos eleganciji može da se nosi sa opasnim protivnikom, tada postupa kao njegovi preci, snažni psi za borbu koji su upotrebljavani kao lovački psi. Kao lovački pas borzoj se iskazuje oštrim vidom, velikom brzinom, prije svega na kratkim rastojanjima i oštrinom na grabljivice.

Presudni za ocjenu su opči izgled i karakter. Opči izgled koji je odlučujući dokaz rasne pripadnosti, treba pri ocjenjivanju staviti nasuprot drugim točkama koje su također bitne.

Veličina:
Visina grebena mužjaka 70-82 cm i više. Ženke su oko 5 cm niže. Visina je posebno cjenjena, sve dok ne utiče na opču harmoničnost i ne smanjuje brzinu. Greben je neznatno viši ili je u istoj visini sa krsnom kosti.

FORMAT:
Blagi pravougaonik, odnosno dužina tijela je za 1-2 cm veća od visine grebena.

TIP:
Veoma izražen ljeposomatski konstitucijski tip (duga lubanja, dugonog, uske, ravne ali duboke grudi).

UPOTREBA:
Pas za hajke, posebno za lov zečeva, fazana i vukova. Danas se na Zapadu upotrebljavaju za trke.

OPČI OBLIK:
Kako iz profila, tako je promatrano i odozgo, glava uska, suha i fino oblikovana i prema nosu se sasvim neznatno sužava. Njena dužina i širina treba da su proporcionalne i da približno odgovaraju dužini i vitkosti nogu. Dužina njuške nešto je veća od dužine lubanje. Posebna karakteristika je čeono nosni profil, koji uslijed toga što nedostaje stop, ima gotovo opružen ugao, i čini brazdu u visini ravnih čeonih kvrga (iznad očiju).

LUBANJA:
Ravna, unazad blago padajuća i uska usled malih jagodišnih lukova. Dobro izražena potiljna kvrga.

NJUŠKA:
Snažna, uska, duga i neznatne dubine. Blago uzdignut nosnik i ravna ivica donje vilice čine krak jednog na unutra špicom otvorenog ugla. Suhe, tanke usne čvrsto priležu i imaju crno pigmentiranu ivicu. Relativno velika nosna pečurka prevazilazi rub sjekutića, i bez obzira na boju dlake crno je pigmentirana.

ZUBALO:
Poželjno je potpuno, dobro zatvarajuće snažno škarasto i klještasto zubalo. Predgriz i podgriz su velika greška. Zbog dužine njuške postoji veći razmak između zuba.

OČI:
Velike, bademaste, po mogućstvu tamnije (kestenjasto braon). Smještene su relativno blizu jedno drugom i nešto iza polovine dužine glave. Izraz im je blag ali živahan. Očni otvor je blago kos, a ivica očnih kapaka crno pigmentirana.

UŠI:
Visoko i daleko unazad postavljene, relativno male, fine kože, uske i završavaju špicom. U mirovanju su to ružne uši pri čemu vrhovi leže neposredno jedan pored drugog. U afektu su uspravljane pri čemu se vrhovi često preklapaju unaprijed.

VRAT:
Dug, dobro mišićav, postrano ravan, gornja ivica blago zaobljena, bogato odlakan bez podgušnjaka.

LEĐA:
Čine, naročito kod mužjaka jedan ravan luk, čija najviša točka leži na prelazu od grudi prema slabinama. Kod ženki se gornja kontura može produžavati ranije. Grudni i slabinski dio leđa su u odnosu 1:1. Cijela leđa, posebno slabine, su relativno široka i veoma mišićava.

GREBEN:
Nije naglašen.

GRUDI:
Relativno duge i veoma duboke (dopiru do laktova) ali su proporcionalno uske i ravne (mala zaobljenost rebara). Predgrudi su slabo naglašene. Donji dio grudi čini na dolje konveksan luk.

SAPI:
Duge, široke i jake, harmonično padajuće u produžetku leđnog luka. Gornje ivice kostiju kuka moraju biti udaljene jedna od druge najmanje za širinu šake (oko 8 cm).

REP:
Nisko usađen, sabljast ili srpast, snažan, bogato odlakan i dug koliko je moguće, odnosno da povučen između zadnjih nogu dopire do gornje ivice kuka. U mirovanju je viseći, u afektu uzdignuto nošen. Pri tome ne treba da prelazi leđnu liniju. Uvijen, postrano uvijen ili visoko nošen rep su mana ljepote.

PREDNJE NOGE:
Duge, suhe mišićave, ravne, gledano od naprijed ili sa strane. Uglovi su relativno strmi. Uglovi plećke i lakta veoma otvoreni. Previše strmi uglovi (tzv. stubaste noge) su ipak mana. Svi dijelovi nogu, prije svega podlaktica, iskazuju se izražajnom dužinom. Dužina prednje noge (od lakta do zemlje) približno odgovara polovini dužine visine grebena.

PLEĆKE:
Duge, uske i ravne, napetih mišića, dobro povezane sa tijelom. Gornji vrh lopatice ne prevazilazi trnaste nastavke grudnih pršljena.

NADLAKTICA:
Duga, relativno strmo postavljena i suho mišićava. Vrh lakatne kvrge treba da je unazad postavljen, niti odstojeći, a ni čvrsto priljubljen uz tijelo.

PODLAKTICA:
Naročito duga i stoji vertikalno. Od naprijed uska, a sa strane, zbog suhe muskulature, široka. Zadnja strana sa zastavicama.

DOŠAPLJE:
Relativno kratko i ne treba da stoji potpuno vertikalno.

ŠAPE:
Paralelno postavljene, uske, ovalne osnove, lijepo zaobljeni i zatvoreni prsti, kao i dobro pigmentirani nokti i jastučići.

ZADNJE NOGE:
Također duge, ali znatno jače, mišićave i manje strme od prednjih nogu. Doduše zglob kuka, koljena i skočni zglob su također jako otvoreni ali otvorenost uglova je manja nego na odgovarajućim uglovima prednjih nogu. Promatrano od pozadi noge su paralelne i ravne, ali šire postavljene od prednjih. Promatrano sa strane, postavljene su nešto unazad.

BUTINA:
Duga, široka i veoma jaka, ali suhih mišića. Zadnja strana je bogato odlakana. Koljeni zglob je dobro obijeležen.

POTKOLJENICA:
Duga sa čvrstim mišićima.

SKOČNI ZGLOB:
Nisko postavljen, snažan, širok i suh. Promatrano sa strane prednja ivica je blago konkavna.

DOŠAPLJE:
Kratko, duže od prednjeg, vertikalno.

KRETANJE:
U koraku i kasu elastično i dugog iskoraka.

KOŽA:
Tanka i napeto priležuća, dobro pigmentirana (također kod potpuno bijelih), bez nabora.

DLAKA:
Duga, svilenasta, talasasta ili „luknasta". Naročito je bogata i gusta ukrasna dlaka na vratu, na donjim dijelovima grudi, zadnjim stranama prednjih nogu, zadnjim stranama butina i na repu. Kratka na glavi, na ušima, na prednjim stranama nogu. Kratka dlaka, male „luknice" ili kovrčava dlaka su mana.

BOJA:
Bijela, zlatna u svim nijansama, zlatna sa srebrnastom mahovinom, zlatna, tamni prelazi drugih boja, crvena, crni tonovi kod tamne njuške i nogu, siva, od pepeljasto sive do žućkasto sive, tigrasta: zlatna, crvena ili siva sa razvučenim sivim prugama, crvena, crna i svi stepeni ovih boja. Paležne oznake su dozvoljene ali nisu poželjne. Kod tamno obojenih pasa tipična je crna maska kao i široke tamne oznake na tijelu. Sve ove boje mogu biti jednobojne ili polja na bijeloj podlozi. Kod jednobojnih pasa boja je tamnija na gornjem dijelu, a svijetlija na stomaku i zadnjim dijelovima nogu.

GREŠKE:

OPČI IZGLED,RAST KONSTITUCIJSKI TIP:
Previsok, predug, prenisko postavljen. Visina 5 cm. ispod predviđenih normi.

BOJA:
Isuviše drečeći palež, boja kave, točkast.

DLAKA:
Kratka, razbarušena, nedovoljno razvijene pantalone i rese. Oštra dlaka, gusta, po cijelom tijelu raspoređena.

GLAVA:
Vidljiv prelaz od čela prema njušci. Gruba, istaknute kosti obraza. Isuviše špicasta njuška, svijetli nos.

UŠI:
Nisko usađene, predaleko jedno od drugog ležeće, nedovoljno naležuće na vrat. Velike, grube, zaobljeni vrhovi.

OČI:
Male, okrugao otvor kapaka, svijetle oči, svijetli kapci.

VRAT:
Okrugao, grub.

GRUDI:
Preuske, preširoke.

LEĐA:
Meka,uska, ulegnuta, grbava. Velika greška su sedlasta leđa. Ravna leđa su greška kod mužjaka, a nedostatak kod ženki.

SAPI:
Uske, loše postavljene.

STOMAK:
Slabo prikupljen, pretijerane dužine.

PPREDNJE NOGE:
Meke šape, uski ili izvrnuti laktovi, izvrnute šape, nezgrapan hod. Teškoće kao posljedica rahitisa.

ZADNJE NOGE:
Kravlji stav, sabljaste noge, slabo izražen skočni zglob, previše otvoreni uglovi, debeli prsti.

ŠAPE:
Okrugle, mesnate, raskrečeni prsti.

REP:
Kratak, zavijen, visoko nošen, postrano savijen, nedovoljno razvijena zastavica.

Pojedini defekti ocjenjuju se kao greške ili nedostaci zavisno od stepena izraženosti.
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Empty
PostajNaslov: Re: Ruski hrt - borzoj (Barzaia)   Ruski hrt - borzoj (Barzaia) I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 4:47 pm
Evo malo da obogatim slikama a divne slike mozete naci na www.e-inu.com i na www.european-borzoi.de


[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Empty
PostajNaslov: Re: Ruski hrt - borzoj (Barzaia)   Ruski hrt - borzoj (Barzaia) I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 4:49 pm

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) 080616
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Empty
PostajNaslov: Re: Ruski hrt - borzoj (Barzaia)   Ruski hrt - borzoj (Barzaia) I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 4:51 pm

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) NDkzMTE4_large

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Borzoi_puppy

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Talvikuva%20Lili%20ja%20Mikki%2CkuvaEllaNiinist%C3%B6

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Em4

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Olympia-qadir-jan-08
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Empty
PostajNaslov: Re: Ruski hrt - borzoj (Barzaia)   Ruski hrt - borzoj (Barzaia) I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 4:57 pm

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Indexbild

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) DSC016291

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Trio

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) ANA%20DO1

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Family
Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Puppy

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Get_up

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Nadj2_164711
Ruski hrt - borzoj (Barzaia) 070716

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Mesu_20070529

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Borzoi0019

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Mit%20Bomi%20November%202003
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
bebby
Samojed
Samojed
bebby

Female Broj postova : 1155
Lokacija : Maltese Land
Registration date : 02.05.2008

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Empty
PostajNaslov: Re: Ruski hrt - borzoj (Barzaia)   Ruski hrt - borzoj (Barzaia) I_icon_minitimepon ruj 01, 2008 4:58 pm

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) P-vSH%20alle%203W1

Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Chovatelska-stanice--barzoj---rusky-chrt-ferus-aurealana-3
[Vrh] Go down
http://psisuzakon.77forum.com
Sponsored content
Ruski hrt - borzoj (Barzaia) Empty
PostajNaslov: Re: Ruski hrt - borzoj (Barzaia)   Ruski hrt - borzoj (Barzaia) I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Ruski hrt - borzoj (Barzaia)
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Zlatno oko :: FCI X-Hrtovi :: Sve pasmine X FCI grupe-
Forum(o)Bir: